Salgótarján
Látnivalók, nevezetességek, környékbeli helyek

Nógrád megye székhelye és legnagyobb városa, népességét tekintve Szekszárd után a második legkisebb megyeszékhely Magyarországon.

A főbb kulturális értékek a palóc hagyományok.

Salgótarján környékén rengeteg várral (várrommal) találkozunk. Ilyen például: Salgó és Somoskő vára amelyek a leglátogatottabbak. A múzeumok a város szívében bújnak meg a kíváncsi turista szemei elől, hiszen a panelépületek között ma már nem nagyon találkozunk az 1960-as évek előtt épített házakkal. Ez alól kivétel a Vásártér és a Rokkant telep házai. Itt található Magyarország egyetlen föld alatti bányamúzeuma, valamint egy csak horgászati célra használt víztározó. A turisztikai célpontok főleg a város északi részén találhatók. Délen inkább az ipar hódít teret. 2001-óta található Baglyasalján egy szoborpark ahol a városban a szocializmus idején álló szobrok találhatók. Fontos látnivalók még a templomok és a kulturális intézmények sokasága.

Salgótarjánban 7 templom található. Ezek közül négy római katolikus, egy görög katolikus, egy református és egy evangélikus templom.

Nevezetességei

Hirdetés

Település kereső

Helyek a közelben

Somoskői vár

A somoskői vár a magyar–szlovák országhatárt jelző kerítés túloldalán, Somoskő település... Tovább

Gortva Jójárt Kilátó

Nyikom csúcsán, 764 méter tengerszint-feletti magasságban található a 22 méteres, kőből... Tovább

Galya-kilátó

Az 1939-ben átadott kilátót körbevevő fák az évek múltával jelentősen túlnőttek az... Tovább

Hirdetés