Miskolc
Látnivalók, nevezetességek, környékbeli helyek

A rendszerváltás óta kulturális és idegenforgalmi szerepét igyekszik erősíteni; ebből a szempontból főbb látványosságai közé tartoznak a miskolctapolcai Barlangfürdő, a diósgyőri vár, a lillafüredi Palotaszálló és a Miskolci Nemzeti Színház, illetve a Bükki Nemzeti Park. A régió vezető városaként az ennek megfelelő funkciókat is betölti; egyetemi város, a megye és környéke gazdasági, oktatási, kulturális központja.

A szocialista időszakban Magyarország egyik legjelentősebb iparvárosaként élt a köztudatban, ebben az időben érte el legnagyobb kiterjedését – számos szomszédos település, köztük a középkorban az uradalom székhelyéül szolgáló Diósgyőr hozzácsatolásával – és legnagyobb népességszámát is.

Lillafüred Miskolchoz tartozik közigazgatási szempontból 1950-től (Miskolc-Lillafüred; Lillafüred előtte Hámorhoz tartozott), amely a város belterületétől több kilométerre helyezkedik el a Bükk-vidéken, a Szinva és a Garadna-patakok összefolyásánál. Turisztikai szempontból jelentősége kiemelkedő, a környéken, ez az egyik legjelentősebb.

Nevezetességei

Látnivalói

Hirdetés

Település kereső

Helyek a közelben

L'Huillier-Coburg kastély

Az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyegyüttes Magyarország egyik legszebb barokk... Tovább

Hirdetés