Hollókő
Látnivalók, nevezetességek, környékbeli helyek

Valódi és őszinte, olyan igazi. Talán ez jellemezi legjobban a 380 lelket számláló, Magyarországon egyedülálló Világörökségi kis falut a Cserhátban, amely több mint száz éves házacskáiról ismert, de csöppet sem hasonlít skanzenre, vagy múzeumra, elevenebb, mint néhány kisváros. Úgy őrzi a hagyományait, tartását, méltóságát, hogy közben nem „olyan, mintha”, hanem „az”.


Budapesttől egy órányi autóútra, a falu határában nagy fekete holló jelzi, jó helyen járunk. Innen már csak a falu gyomrába juthatunk, zsákfalu lévén. A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között. A vendégházakban a falu történeteit betéve tudó nénikék, vagy családok invitálnak asztalukhoz, belekóstolhatunk a hamisítatlan palóc ízekbe, megtapasztalva, milyen az eredeti palócleves, tócsni vagy görhe. Az időutazás része a sok néphagyományhoz kapcsolódó rendezvény is, amelyeket nagy örömmel ünnepel meg a falu apraja-nagyja, felöltve a máig őrzött híres palóc népviseletet. Különleges élmény az összeszokott kis közösség életének a részese lenni, még ha csak néhány napra is.

A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, kocogások, meghitt séták kedvelt helyszíne, de a környéken számos további kirándulási lehetőség is kínálkozik. Izgalmas örökséget rejt a Hollókő-patak völgye: itt a mosótavak és a kenderáztató tavak, illetve a Vár-hegy déli oldalán húzódó völgyben a parasztfürdő maradványai idézik fel az itt élők egykori hétköznapjait. Ebben a várnak is sokáig fontos szerepe volt, amely a 13. század óta magasodik a falu fölé, és a legenda szerint a település neve is tőle származtatható.

Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi, hazánkból elsőként került fel a világ legértékesebb örökségeit felsoroló listára, ráadásul az első falu volt az egész világon, amely kiérdemelte ezt a címet. Hollókőn eltölteni néhány napot nem egyszerű pihenés, hanem életforma.

Nevezetességei

Település kereső

Helyek a közelben

Szabad Európa Rádiómúzeum

2006. szeptember 10-én nyílt meg a környéken egyedülálló Szabad Európa Rádiómúzeum, ahol... Tovább

Vadaspark

A festői környezetben szabadon legelésző lovak, pónilovak, szamarak, őshonos mangalica... Tovább

Vadászkastély

Virágospusztán található egy kastély, amely a sziráki Bozó familia, majd Horthy Miklós... Tovább

Andezitoszlopok

A béri Nagy-hegy ritka geológiai érték, itt található az ún. andezitcsúszda. Nógrád megye... Tovább

Gortva Jójárt Kilátó

Nyikom csúcsán, 764 méter tengerszint-feletti magasságban található a 22 méteres, kőből... Tovább