„Ezernyolcszáznegyvennyolc, Te Csillag” - Emlékkiállítás

Veszprém, Veszprém megye
2018. április 11. - december 02.

Látogatható: 2018. április 11. - 2018. december 02.
Kiállítóhely: Laczkó Dezső Múzeum
 

Az időpontválasztás szimbolikus megegyezik az 1848 áprilisi törvények szentesítésének napjával. Köszöntő beszédet mond S. Dr. Perémi Ágota múzeumigazgató és Szűcs József ezredes a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ képviseletében. A kiállítást megnyitja Dr. Prof. Hermann Róbert hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese. A megnyitón közreműködnek Birkás Zsófia és a Szilágyi Keresztény Iskola diákjai.

 

Kiállításunk bemutatja az 1903-as múzeumalapítástól napjainkig terjedő időszakban a veszprémi múzeumba került ’48-as műtárgyakat.

Az anyag zömét, a legszebb darabokat első igazgatónk, Laczkó Dezső gyűjtötte az 1903–1914 közötti „hőskorszakban”. Többségük a családtagok, rokonok ajándéka, ezért személyhez köthető, s így kiemelt értékkel bíró műtárgy. Megőrzésük bizonyítéka azon kegyeletes szemléletmódnak, amellyel, ezen korszak emberei a ’48-as események és résztvevőik iránt viseltettek.

Egyenetlen az ismeretanyagunk a személyhez köthető tárgyak egykori tulajdonosairól. Batthyány Lajos gróf miniszterelnök (1808–1849) és Perczel Mór (1811–1899) reform politikus, majd honvéd tábornok a szabadságharc közismert személyiségei voltak, a többiek azonban a nagy idők büszke vagy kényszerű részesei, de nem irányítói, hanem csak mellékszereplői. 

Rainer Pál
történész LDM

Forrás: http://veszpreminfo.hu/record/ezernyolcszaznegyvennyolc-te-csillag-emlekkiallitas

Hirdetés
Kattints a megtekintéshez!

Program kategóriája

Egyéb

Helyszín

Hely
Laczkó Dezső Múzeum
Cím
Veszprém, Erzsébet sétány 1.
GPS
47.09053, 17.90877

Elérhetőségek

E-mail
info@ldm.hu
Exportálás naptárba
Hirdetés