Bokros László - Lidércfény

Veszprém, Veszprém megye
2017. november 17. 16:00 - 17:30

Köszöntőt mond: Hegyeshalmi László a Művészetek Háza Veszprém igazgatója

A tárlatot megnyitja: Zongor Gábor képzőművész

A kiállítás kurátorai: Hegyeshalmi László és Dohnál Szonja

 

A kiállítás megtekinthető: 2018. január 28.
naponta 10-17 óráig, szünnap: hétfő
+36 88 425 205; +36 88 560 507; www.arthouseweb.hu; arthouse@arthouseweb.hu

 

Bokros László

(1928, Monor – 2017, Szigliget)

Festőművész, grafikus, szobrász. Kolozsvárott, majd Pécsett élt, ahol Martyn Ferencnél, a nonfiguratív irányzat egyik első magyar képviselőjénél tanult. Az ő művészetszemlélete egész életében meghatározó maradt Bokros László számára. Korai absztrakt, harmonikus színvilágú, ugyanakkor lendületes kompozíciói Martyn hatását idézik. 1952 és 1956 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult; először Domanovszky Endre, Hincz Gyula, Pór Bertalan voltak a mesterei, majd átkérte magát Szőnyi István osztályába, a freskó tanszakra. 1957-ben költöztek feleségével, Bokros Júlia keramikusművésszel a Szolnoki Művésztelepre, ahol műteremlakást kaptak. Magyarország egyik legrégebbi alkotótelepét a háború utáni romos állapotából ekkor építették újjá, és ezzel egy időben megérkeztek Szolnokra azok a fiatal művészek ( P. Bak János, Nagy István, Simon Ferenc, Baranyó Sándor, Bokros László, Fazekas Magdolna, Meggyes László, Gácsi Mihály, Mészáros Lajos, Antal Ilona, Palicz József, Szabó László és Berényi Ferenc), akik a következő évtizedekben lakói és alkotói lettek. Egészen 1989-ig élt itt Bokros László családjával, majd Szigligetre költöztek és a művészházaspár itt alkotott tovább. A költözés oka többek között az volt, hogy fia, Bokros Péter alapító tagja volt az 1970-es évektől működő ellenzéki, Inconnu avantgárd képzőművészeti csoportnak, melyet a rendőrség a 80-as évek végén üldözni kezdett és így a családnak nem volt tovább maradása Szolnokon.  

 

„…mindig a természetből vagy egy színélményből indulok ki.”

 

Míg a főiskolai évek alatt elsősorban az általa kedvelt plein air és az impresszionisták hatása érezhető festményein – élénk színekkel dolgozott – , szolnoki éveiben kezdetben az alföldi festészethez kapcsolódott konstruktív formákkal, sötét tónusú, komor színekkel. Témáit is leginkább az Alföld világa adta: bivalyok, varsák, halászok, a Tisza. A táj egyszerűségét és csendjét ragadta meg és foglalta képein nagyobb egységekbe.

 

„Hangulatban, misztikumban törekszem a szürrealitásra.”

 

Amikor később a tojástemperát kezdte el használni, színei gazdagodtak, világosodtak, motívumai pedig egyre inkább a szürrealizmushoz kapcsolódtak. Már ekkor megmutatkozott sokoldalúsága: nem csak festményeket, hanem szobrokat, grafikákat, faliszőnyegeket, könyvillusztrációkat (például a Gyermekeknek című sorozat) is készített. Grafikáival az 1960-as évektől kezdve nemzetközi kiállításokon is nagy sikerrel szerepelt. Szobrainak formázásához, plasztikák készítéséhez remek agyagot talált Szolnokon, a Zagyva torkolatában, ezt használta fel.

 

„Figuralitás, absztrakció, festészet, grafika, plasztika a maguk bonyolult egymásra hatásában hozzák ki, ami vagyok és ami lenni szeretnék.”

 

Grafikái – melyek a veszprémi kiállítás anyagát is képezik – visszafogott színeikkel, letisztult formavilágukkal lírai hangulatúak. Linómetszeteinél egy dúcról 10-12 nyomatot is készített, mely nagy pontosságot és odafigyelést követelt. Ezekhez a festéket maga készítette (ennek is köszönhető, hogy mai napig megőrizték színüket), melybe homokot szórt, ennek csillogása, fénye különös atmoszférát ad a képeknek.

 

„…grafikáim szublimált érzések, …”

 

Újabb fejezet nyílt művészetében Szigligetre költözésükkel. A Balaton és a szigligeti vár, mely kimeríthetetlen forrássá vált, állandó témája lett festményeinek, akvarelljeinek. A természet és vízpart iránti vonzódása többek között a Vízparton sorozatban és számtalan remek akvarelljében is tetten érhető.

 

Bokros László élete végéig alkotott. Magyarországon és külföldön is számos kiállításon mutatták be műveit. Alkotásai hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben egyaránt megtalálhatóak.

  • Bokros László - Lidércfény (2MB)

Forrás: http://veszpreminfo.hu/record/bokros-laszlo-lidercfeny

Hirdetés
Kattints a megtekintéshez!

Program kategóriája

Egyéb

Helyszín

Hely
Művészetek Háza
Cím
8200 Veszprém, Vár utca 17.
GPS
47.09559, 17.90436

Elérhetőségek

E-mail
arthouse@arthouseweb.hu
Exportálás naptárba
Hirdetés