Öreg-tó

Tata, Komárom-Esztergom megye

Tata egyik legnagyobb vonzereje. A közel 250 hektáros tó, a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi, ún. Ramsari-egyezmény hatálya alá tartozik. Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.

A Tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely még a honfoglalás előtt készült az Által-éren épített völgyzárógát segítségével. A tavat a középkorban is használták, és folyamatosan bővítették. A tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a Tatai vár védelmét szolgálta, vizében kezdetben a Dunából származó halakat tárolták. Tata a 13-14. században keletkezett nagyobb település, mezőváros a tó körül.

A tó „öreg" jelzője ma egyértelműen időset, régit jelent. Nem így volt ez évszázadokkal ezelőtt, amikor az „öreg" kifejezés inkább nagyot jelentett, ami illik is a 200 ha-os vízfelületre.

A város fő nevezetessége a 14. században épült Zsigmond vár, amely az Öreg-tó partján található. A tó vízisportokra is alkalmas halastó, szabadidő eltöltési lehetőségekkel, sétahajó járattal.

Hirdetés

Helyek a közelben

Tatai vár

A Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült... Tovább

Agostyáni Arborétum

Az Agostyáni Arborétum története nem nyúlik a távoli múltba. Bár a terület... Tovább

Tatabányai Múzeum

Tatabánya fiatal város, létrejöttét a 19. század végi, 20. századi iparfejlődésnek... Tovább

Bányászati és Ipari Skanzen

A Tatabányai Múzeum nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló kiállítóhelyén egy régi... Tovább

Település kereső

Hirdetés