Storno-ház

Sopron, Győr-Moson-Sopron megye

A kétemeletes palotaszerű gyönyörű barokk sarokház első emeletén található állandó helytörténeti kiállítás Sopron város és az egykori Sopron megye történetét mutatja be a XVII.-XX. században, végigkövetve a mindennapok világát, az életmód és a divat változását.

A XVII. századi teremben a maga nemében egyedülálló, ún. Stark-féle virginálkönyv alapján készített zenei CD számai csendülnek fel.

A soproni céhek a XVI-XVII. században élték virágkorukat, ezt bizonyítják a kiállításban elhelyezett céhes emlékek, céhládák is. A XVIII–XIX. század fordulóját bemutató teremben korabeli mérőeszközöket vehetnek kezükbe a látogatók és hasonlíthatják őket össze a manapság használatos metrikus mértékekkel. A XIX. századi szoba előterében elhelyezett fotóberendezéssel a látogatók korhű háttér előtt készíthetnek magukról fényképeket, melyeket elektronikus úton továbbíthatnak saját vagy ismerőseik címére. Szintén a zenei, hangulati aláfestést szolgálja a város XIX. századi múltját bemutató teremben a Liszt Ferenc gyermekkori tanuló-zongorája mellett felhangzó zenei szólam.

A kiállítás szervesen illeszkedik a múzeum épületének építészeti stílusához és környezetéhez. Néhol az épület külső környezete is „megszólal”, szerepet kap a látványban. Így van ez a 17. századot illusztráló teremben, ahol az ablakon át látható belső városfal képe kíséri a mondanivalót. A 19. századi teremben a körerkély az akkoriban épült városházépület látványát „engedi be” a térbe.

A második emeleten található a Storno-gyűjtemény. A kiállítás a kéményseprőből restaurátorrá vált Storno Ferenc és családja gyűjteményét mutatja be azokban a szobákban, melyeket a család 1875-1984-ig lakásként használt. A régiségekkel és a családtagok alkotásaival berendezett enteriőrök képet adnak a 19. század végének divatos historizáló lakáskultúrájáról. Sopron egyik legszebb épülete a zárt sorú, kétemeletes palotaszerű barokk lakóház, amely a Fő tér meghatározó része. A 15. században Haberleiter Miklós és családja tulajdona, az ő vendégük volt Mátyás király 1482-83 telén, midőn Bécset ostromolta. A 17. században a Sárkány család tulajdonában állt.

Nyitvatartás

Egész évben
hétfő: -
kedd: 10:00 - 18:00
szerda: 10:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 18:00
szombat: 10:00 - 18:00
vasárnap: 10:00 - 18:00
Megjegyzés a nyitvatartáshoz:

Minden szerdán és pénteken 15 órától ingyenes magyar nyelvű tárlatvezetés a Storno-gyűjteményre vonatkozóan.

Hirdetés

Helyek a közelben

Római kori kőtár

A Fabricius-ház római kőtárában az egykori Scarbantia legszebb kőemlékei tárulnak elénk... Tovább

Régészeti kiállítás

A Fabricius-ház hátsó, rendkívül festői hatású, toszkán oszlopos része a műemléki és... Tovább

Patika-ház

A Fő téren álló Patika-házhoz fűződik Magyarország első “műemlékvédelmi” intézkedése. II... Tovább

Soproni Várfalsétány

Sopron városa soha nem büszkélkedhetett várral, csupán várfallal, amely a belváros... Tovább

Tűztorony

A Tűztorony történetét kutatva egészen a római korig kell visszamennünk. A rómaiak... Tovább

Gokart Pálya Sopron

2014 áprilisában nyitotta meg kapuit a Soproni Gokart Pálya / Sopronban Győri út 38 alatt... Tovább

Soproni Botanikus Kert

Az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény botanikus kert, azaz élő műalkotás. Meghatározott... Tovább

Település kereső

Hirdetés