Nemzeti Történeti Emlékpark

Ópusztaszer, Csongrád megye

A Látogatóközpontban megtalálhatók:

  • A Rotundában található Feszty-körkép
  • Árpád-emlékmű
  • Szer mezővárosi Monostor
  • Csete-jurták
  • Skanzen
  • Puszta-háza
  • Nomád-park

A Rotunda belülről teljesen körüljárható. Az új kiállítások olyan korszerű multimédiás és interaktív elemeket is tartalmaznak, amelyek mindenben megfelelnek a mai kor múzeumi-turisztikai elvárásainak.

Feszty-körkép: "A magyarok bejövetele" c. monumentális festmény Feszty Árpád festőművész körpanorámája a honfoglalásról a Rotundában található. Az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik legfőbb attrakciója volt, s ma az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legnagyobb vonzereje. A festőt az 1891-es párizsi útja során megtekintett Detaille-Neuville körkép inspirálta, ennek köszönhető a nem mindennapi alkotás létrejötte.

A körkép a XVIII. század végétől ismert műfaj, melynek lényege, hogy a néző egy kör alakú épület közepén lévő pódiumról egy körbefutó, festett képet lát. A festmény előtt műterepet alakítanak ki, és hanghatásokkal, zenével érik el, hogy úgy érezzük, valóságos tájba és korba csöppentünk. A Volóci-völgyet, amelynek közepén található a kilátópont, a lemenő nap sugarai világítják meg.

A Feszty-körkép megtekintése előjegyzéshez kötött!

Szer mezővárosi Monostor: A 12. században épült a Bor-Kalán nemzetség monostora, mely az Alföld egykor leggazdagabb, legnagyobb szerzetesi intézménye volt. A millenniumi Árpád-emlékmű mellett található középkori monostor templomát 1970 és 1976 között tárták fel, s a bencés monostor lakóinak mindennapjaira fényt derítő ásatások napjainkban is folynak.

A téli időszakban a skanzen épületei, a Csete-jurták, a Gátőrház, az Útkaparóház és az Erdészház zárva tartanak. A Nomád park meghirdetett szolgáltatásai ezen időszak alatt szünetelnek. A Feszty-körkép és a Rotunda kiállításai, valamint a Látogatóközpontban látható, Magyarország történelmét bemutató 3D film megtekinthetőek. Nyitva tartási időben az Emlékpark külső területein sétát tehetnek Látogatóink.

Skanzen: A gyűjtemény házai között járva a látogatók részesei lehetnek az egykori paraszti világnak, „élő skanzen” vár mindenkit. A népviseletbe öltözött tanyagazdák bemutatják eleink életmódját, találkozhatnak a két világháború közötti időszak jellegzetes figuráival, a csendőrrel, a juhásszal. A tanyai iskolában előzetes bejelentkezéssel lehetőség van részt venni egy múltidéző tanórán, hétvégenként megkóstolhatják Piri néni kemencés finomságait, a Szatócsbolt egyedi kézműves termékekkel, korabeli édességekkel, finomságokkal várja minden nap a látogatókat.

Puszta Háza: Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark környezet- és természetvédelmi oktatóközpontja. Szeretettel várjuk a környezeti és természeti értékek, a környezettudatos életmód, az ökológiai gazdálkodás és az ökoturizmus iránt érdeklődő látogatókat.

Nomád-park: Tapasztalja meg honfoglaló eleink mindennapi tevékenységeit, ismerje meg a jurtát kívülről-belülről! Naponta változó tevékenységekkel várjuk: nemezelés, rovás, lábbal hajtott fa eszterga működés közben, honfoglalás kori étkek, nomád játszótér. Hagyományőreink készséggel állnak rendelkezésére.

Nyitvatartás

A nyitvatartási idők tájékoztató jellegűek, kérjük hogy az aktuális nyitvatartásért minden esetben keressék fel közvetlenül a szolgáltatót.

Március 22. - Október 31.
hétfő: -
kedd: 10:00 - 18:00
szerda: 10:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 18:00
szombat: 10:00 - 18:00
vasárnap: 10:00 - 18:00
November 01. - Március 21.
hétfő: -
kedd: 10:00 - 16:00
szerda: 10:00 - 16:00
csütörtök: 10:00 - 16:00
péntek: 10:00 - 16:00
szombat: 10:00 - 16:00
vasárnap: 10:00 - 16:00
Hirdetés

Település kereső

Hirdetés