Széchenyi-kastély és emlékmúzeum

Nagycenk, Győr-Moson-Sopron megye

A nagycenki korai klasszicista stílusú Széchenyi-kastély Magyarország kastély-építészetének egyik pompás alkotása. A Széchenyi család legkiemelkedőbb és legismertebb emléke Sopron környékén, az emlékmúzeum gyűjteménye pedig egyedülálló az országban.


A Nógrád megyéből, Alsószécsénykéről származó Széchenyiek generációkon át hűségesen szolgálták hazájukat. A család tagjai politikusként, államférfiként, főpapként és katonaként szereztek érdemeket, amelynek elismeréséül grófi címet kaptak.

A cenki kastély építése Széchényi Antal generális nevéhez fűződik, aki 1750 körül kezdte meg a kiscenki majorház átalakítását a korábbi épület falait is felhasználva. A bejárat kovácsoltvas kapuját - akárcsak ma - őrépületek fogták közre. A kaputól a kastélyig franciakert húzódott, a főépület középső részének emeletén pedig nagytermet alakítottak ki. Az épület középső homlokzatán került elhelyezésre a nagyméretű Széchenyi-címer.

Széchényi Ferenc, aki 1783-ban költözött a kastélyba, tette Nagycenket a család uradalmának központjává több tízezer darabos híres gyűjteményének (kéziratok, ősnyomtatványok, könyvek, érmék, metszetek, térképek) itt történő elhelyezésével. 1799-ben a soproni Ringer Józsefet bízta meg kastélyának átépítésével. Az épületegyüttes ekkor nyerte el klasszicista stílusát, amelynek homlokzatát erkéllyel és domborművel díszítették.

Nyitvatartás

A nyitvatartási idők tájékoztató jellegűek, kérjük hogy az aktuális nyitvatartásért minden esetben keressék fel közvetlenül a szolgáltatót.

Április 01. - Október 31.
hétfő: -
kedd: 10:00 - 18:00
szerda: 10:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 18:00
szombat: 10:00 - 18:00
vasárnap: 10:00 - 18:00
Megjegyzés a nyitvatartáshoz:

Pénztárzárás a múzeum zárása előtt 30 perccel.

Helyek a közelben

Csipkeház

A Csipkeházat elsősorban egy egyedülálló höveji csipkegyűjtemény, Szigethy Istvánné ""A... Tovább

Gokart Pálya Sopron

2014 áprilisában nyitotta meg kapuit a Soproni Gokart Pálya / Sopronban Győri út 38 alatt... Tovább

Vasúti Lámpamúzeum

Haragovics József vasúti lámpákból álló magángyűjteményét - az elmúlt 150 évben használt... Tovább

Település kereső