Nádasdy-kastély

Nádasdladány, Fejér megye

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a Nádasdy-kastély felújítási munkálatai megkezdődtek, a kastély a munkálatok befejezéséig zárva tart, nem látogatható.


A Nádasdy - kastély Nádasdladány szívében, Fejér megyében helyezkedik el. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, ami része volt a család jelentős vagyonának. Lipót halála után fia, Ferenc indíttatására kibővítették - átépítették, ez a 1873 - 1880- as évek elején történt.

A kastély Tudor stílusban lett átépítve, Linzbauer István tervei alapján. Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok tették díszessé, amik a kor híres mestereinek keze munkája által készültek. A kastély a korszak legmodernebb berendezéseivel lett felszerelve.

Légfűtés, gáz majd villany világítás, beszélőcső hálózat, csatorna és föld alatti ételszállító rendszer biztosította a komfortot. Könyvtár és saját kápolna állt a család rendelkezésére. A kastély talán legkiemelkedőbb terme a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka. Itt őrizték a felmenők egész alakos festményeit, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható.


A birtokot tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, vízeséssel, víztoronnyal. Igazi különlegességnek számított a pálmakert és a fácánkeltető.

Tárlatvezetés óránként. Utolsó csoport 17.00 órakor indul.


Megközelítés: A Nádasdy - kastély a Nádasdladány nevű községben található meg, Fejér megyében. Könnyen megközelíthető Székesfehérvár és Veszprém irányából is. Ősi felöl érkezve jobbra kell fordulni a nádasdladányi templom mellett, ha Székesfehérvár irányából érkezünk, Sárkeszin keresztül, akkor pedig balra. A templomot elhagyva, bal oldalt fogjuk megtalálni a park bejáratát

Hirdetés

Helyek a közelben

Nagybivalyos Horgásztó

A Várpalota mellett fekvő tó 40 hektár versenypályával, kényelmes gépkocsival... Tovább

Magyar Vegyészeti Múzeum

Az 1961-ben alapított múzeum a Várpalota főterén álló Thury-vár ideiglenesen felújított... Tovább

Thury-vár

A várpalotai Thury-vár, korábbi nevén Palota vára az egyik legépebben megmaradt középkori... Tovább

Maderspach Viktor kilátó

Az autóval vagy kerékpárral is jól megközelíthető Maderspach Viktor-kilátó páratlan... Tovább

Cifrakert

A Nádor-csatorna, és a Sárvíz-malomcsatorna között helyezkedett el a Batthyány család... Tovább

Település kereső

Hirdetés