Szinva-vízesés (Lillafüred)

Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Magyarország legnagyobb esésű vízesése, amit a Palota-szálló építésekor alakítottak ki, tehát nem természetes képződmény. A tó északkeleti végében alakították ki azt a zsilipet, amely a vizet a „kis vízesés”-be vezette, s a Szinva vize továbbfolyt a településeken. 1928-ban már a Palotaszálló parkjának határát a Szinva új medre jelentette, s az a sziklafalról lebukva alakította ki a „nagy vízesést”, amely 20 méteres magasságával hazánk legmagasabb vízesése.


Azóta a Szinva forrás vizét bekapcsolták Miskolc ivóvízellátásába, ezért a szárazabb, aszályosabb időszakokban a patak felső medre kiszáradhat. A nyári turisztikai szezonban gépi segítséggel emelnek át annyi vizet a Hámori-tóból, hogy a vízesés látványa a csapadékszegényebb időben is megmaradjon. A vízesés nemcsak a hóolvadás idején vagy nyáron nagyszerű látvány, télen a megfagyott zuhatag jégcsapjai kedvenc témái a fotózás szerelmeseinek.
A sétányról, ami nagyjából a vízesés felénél éri el a vízesést, a korlát mellett egy ösvényen – ahogy az a képen is látszik – biztonságosan le lehet jutni a vízesés alá, az Anna-mésztufabarlang felől pedig közvetlenül a vízesés lábához jutunk. Az Anna-mésztufabarlang egy része a vízesés alatt van.

Megközelítés TIPP: Diósgyőrből indul a LÁÉV (Lillafüredi Állami Erdei Vasút) kisvonata is, amely a Bükk legszebb tájain halad át Lillafüred felé.

Hirdetés

Helyek a közelben

Lillafüredi Függőkert

A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, ennek megerősítésére alakítottak... Tovább

Lillafüredi Palotaszálló

A szálló megépítésének ötlete gróf Bethlen Andrástól származik, akit első látogatásakor... Tovább

Lillafüredi Erdei Vasút

A kisvasúttal kapcsolatos hivatalos információk találhatók még a www.eszakerdo.hu... Tovább

Diósgyőri vár

A diósgyőri vár egy középkori vár a történelmi Diósgyőr városában, ami ma Miskolc egyik... Tovább

Miskolctapolcai Barlangfürdő

A miskolctapolcai Barlangfürdő egy Európában egyedülálló, meleg források felett emelked... Tovább

Település kereső

Hirdetés