Lillafüredi Palotaszálló

Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A szálló megépítésének ötlete gróf Bethlen Andrástól származik, akit első látogatásakor elbűvölt a táj szépsége. A lillafüredi Palotaszálló három völgy találkozásában épült, Lux Kálmán tervei alapján, amely 2015-ben felkerült a Magyar Értéktárba nemzeti értékként. A szálló főhomlokzata a Hámori-tóra, illetve a Szinva patakra néz, a déli homlokzat a lillafüredi völgy felé. Az épület harmonikusan illeszkedik természetes és átalakított környezetébe, művészi fotók és képeslapok sokasága tanúskodik erről átadásától napjainkig.

A szálló egyik étterme a közelmúltban reneszánsz étteremmé átalakított Mátyás-terem, ólomüveg ablakai a történelmi Magyarország várait ábrázolják. Az épülettől a Szinva-források felé hatalmas park terül el, botanikai ritkaságokkal. A szállóból a kilátás a Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra nyílik, ahol romantikus és csodás sétákat tehetünk a nyugodt környezetben, felfedezve az apró zugokat is.

A nagy teraszok, a főbejárat fölött emelkedő torony, az épület alatt kialakított függőkert mind a középkori hangulatot idézik. A szálló számos neves, színvonalas rendezvénynek adott már otthont, mint például nagyszabású Anna-bálok, kongresszusok, filmhetek, illetve a József Attilának köszönhetően elhíresült Írói Hét is itt került megrendezésre.

Sajnos nem csak vidám és gondtalan időket látott a szálló. A második világháborúban ugyanis hadikórházzá alakították, ami igencsak megviselte a berendezést. A megpróbáltatások után 40 évig üdülőként működött. Ma a három terem, a Mátyás-, Hunyadi- és Nagy Lajos-terem étteremként működik.

Megközelítés tipp: Miskolc-Diósgyőrből indul a Lillafüredi Állami Erdei Vasút kisvonata is, amely a Bükk legszebb tájain halad át Lillafüred felé.

Helyek a közelben

Lillafüredi Erdei Vasút

A kisvasúttal kapcsolatos hivatalos információk találhatók még a www.eszakerdo.hu... Tovább

Lillafüredi Függőkert

A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, ennek megerősítésére alakítottak... Tovább

Szinva-vízesés (Lillafüred)

Magyarország legnagyobb esésű vízesése, amit a Palota-szálló építésekor alakítottak ki... Tovább

Diósgyőri vár

A diósgyőri vár egy középkori vár a történelmi Diósgyőr városában, ami ma Miskolc egyik... Tovább

Miskolctapolcai Barlangfürdő

A miskolctapolcai Barlangfürdő egy Európában egyedülálló, meleg források felett emelked... Tovább

Település kereső