Petesmalmi Vidrapark

Lábod, Somogy megye

A Petesmalmi Vidrapark egy természetvédelem alatt álló, turisták által is látogatható tórendszer a Somogy megyei Lábod község közelében.

1998-ban nyílt meg, 2012-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést. A 14 tóból álló rendszer mintegy 170 hektáron terül el.MegközelítésA park észak felől közelíthető meg egy kb. 2,3 km hosszú homokos erdei úton. Ez az autóval is úgy-ahogy járható út a Mike és Lábod (illetve Nagykorpád) közötti útból ágazik ki, az elágazást tábla is jelzi.

A tórendszerben számos vidra él, de azoknak a látogatóknak a kedvéért, akiknek a természetes élőhelyükön nincs szerencséjük megpillantani őket, néhány példányt a bejárat közelében egy külön kifutóban is bemutatnak. A vidrák mellett többféle, vizes élőhelyhez kötődő faj is menedéket lelt a természetvédelmi területen, ahol a Somogy Természetvédelmi Szervezet által kidolgozott területkezelési módszer és az extenzív halászat is ökológiai célokat szolgál.

A látogatók számára 2005-ben egy tanösvényt is kialakítottak a területen tájékoztató táblákkal és három megfigyelőkunyhóval. A tanösvény végigjárása során megismerhető a vidrák életmódja és a halastavak élővilága, többek között a helyben előforduló vízimadarak (gázlómadarak, récefélék) és békák. Távolról a fokozottan védett, zavarást nehezen tűrő fekete gólya élőhelye is megfigyelhető. Kis szerencsével rétisast, cigányrécét vagy jégmadarat is megpillanthatunk.

Hirdetés

Helyek a közelben

Szabadkai Arborétum

A vendégváró portán szépségében egyedülálló Szabadkai Tibor magán arborétuma tekinthet... Tovább

Település kereső

Hirdetés