Gánti Bauxitföldtani Park

Gánt, Fejér megye

Autóval Gánt felől érkezve az út jobb oldalán található Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum melletti parkolóból indul a tanösvény.

A gánti Bagoly-hegy egykori külszíni bauxitbányájában ma egy kiépített tanösvény vezet végig.Ez a magyarországi geológiai feltárások egyik legérdekesebbje, hisz e holdbéli tájon járva megismerhetjük, hogy mi zajlott le évmilliók alatt, aminek eredményét aztán az ember hasznosítani tudta.
A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, alakzatok tükrözik a hajdani folyamatokat, amelyeket a tanösvény füzet segítségével a laikus szemlélő is megérthet.A tanösvény tehát nem csak a vértesi bauxitbányászat emlékeit őrzi, hanem bepillantást enged az évmilliókkal korábban létezett világba is.
Gyaloglókészségtől függően 1-2 órát vesz igénybe a sétaút.Javasoljuk, hogy az esetenként egymást keresztező vagy szétágazásukkal rövidítésre ösztönző utak ellenére a tanösvényt az állomások sorrendjében járja végig a látogató.Ezek ugyanis az ismeretnyújtás, a tanulás logikája szerint követik egymást, így könnyebb lesz megérteni a látottakat.
Hirdetés

Helyek a közelben

Várgesztesi vár

A Várgesztesi Vár átmeneti időre zárva tart. Ez idő alatt a vár sajnos nem látogatható... Tovább

Csókakő vára

Az apró házak fölé magasodó, festői erdőktől övezett vértesi sziklatetőn még ma is őrköd... Tovább

Település kereső

Hirdetés