Erdőtelki Arborétum

Erdőtelek, Heves megye

Az arborétumban megtalálhatók fák, cserjék, örökzöldek (több, mint 700), továbbá sziklevelű gumifa (mindkét nembeli egyed), páfrányfenyő, ezüsttörzsű fenyő, égerláp. Az egyetlen tőről fakadt hatalmas nehézszagú boróka is, amely Magyarország legnagyobb példányai közé tartozik.

2007. január 1-jétől az Erdőtelki Arborétum a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szervezetében folytatja tovább munkáját, amely szervesen kiegészíti a főiskola szakjaihoz kapcsolódó oktató-nevelő munkát.

Gazdagságát jelzi, hogy ezen a kis területen jelenleg 1200-nál is több fa, cserje és évelő növényféleség tárja elénk különböző flóraterületek varázslatos világát.

A jelenlegi terület 25,5 ha, fokozottan védett, ebből 6 ha területen csodálhatják a látogatók a régi és új gyűjteményes kertet az év minden napján.

A kert növényzete: díszfák, díszcserjék, örökzöldek, évelők, vízi növények és természetesen talajtakarók.

Itt található az országban a legnagyobb, három és fél méteres cukorsüveg fenyő (Picea glauca), továbbá teltvirágú vadgesztenye (Aesculus hippocastanum ’Baumanii’), nagymagvú tiszafa (Torreya californica), ezüsttörzsű fenyő (Pinus bungeana) legnagyobb hazai példánya, sárgatermésű tiszafa (Taxus baccata ’Lutea’), téli zöld tölgy (Quercus turneri), szillevelű gumifa (Eucommia ulmoides), Saághy lucfenyője (Picea saághi). Kovács doktor jó baráti viszonyban volt a kámoni arborétum vezetőjével, az ő révén került e példány Erdőtelekre.

Gazdag a kert juharfa sorozata is. Nagy a választék a gyűjteményben az orgonák (Syringa), borbolyák (Berberis), madárbirsek (Cotoneaster) fajaiból és változataiból. Az Erdőteleki Arborétum növényanyagának összeállítása növényföldrajzi szempontból is értékes.

Általános ismeretterjesztő szakvezetés kérése lehetséges, előzetes egyeztetés után.

Nyitvatartás

Április 01. - Október 31.
hétfő: 08:00 - 16:00
kedd: 08:00 - 16:00
szerda: 08:00 - 16:00
csütörtök: 08:00 - 16:00
péntek: 08:00 - 16:00
szombat: 10:00 - 16:00
vasárnap: 10:00 - 16:00
Hirdetés

Település kereső

Hirdetés