Mészkőteraszok - Sódomb

Egerszalók, Heves megye

A falu igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A domboldalon lefolyó víz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, ami Európában egyedülálló. A 410 m mélyről feltörő víz 65-68 °C-os, a kút vízhozama 2350 liter/perc. A sódomb helyi védelem alatt áll, a fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni.

A kútszájon kifolyó karsztvízből a széndioxid egy része távozik a levegőbe. A víz magasabb hőmérsékleten több sót képes az oldatban tartani, ezért a kihűlő víz telítődik sókkal és így a felesleges sótartalom kiválik belőle. A víz mésztartalma kalcitként és aragonitként válik ki. Ezek kis gátakat, lépcsőket képeznek és ezeken az apró vízesésekkel határolva folyik le a karsztvíz, ezzel is gyorsítva a mészkőkiválást.

A sódomb kisebb nagyobb peremekből, lépcsőkből, medencékből, barlangokból áll. A frissen kiváló mészkő morzsalékos, csak hosszabb idő elteltével szilárdul meg.

Balneológiai vizsgálatok szerint a víz 18-20 000 éves. A kút: az első kutat 1961-ben kőolaj és földgáz után kutatva fúrták. Olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 hévizet találtak. 1969-ben épült az első 6 m átmérőjű medence. A második kutat 1987-ben fúrták, amelyből 426 méter mélységéből 68 termálvíz tört föl. A kutak az Egerszalóki Gyógyforrást Üzemeltető Kft fennhatósága alatt működnek.

A víz enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé, mivel nem oldja a bőr savköpenyét.Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek - idegzsába és ideggyulladás, anyagcsere zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában alkalmas túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére.

Hirdetés

Helyek a közelben

Egri vár

Az egri vár Eger nagy történelmi múltú vára. A hozzá fűződő leghíresebb történelmi... Tovább

Település kereső

Hirdetés