Szent István-kilátó

Doba, Veszprém megye
A torony felső erkélyén hatalmas területet ölelhet át tekintetünk. Minthogy a torony a szigetszerűen emelkedő haranghegy csúcsán teljesen szabadon áll – mint az ország egyik legszebb kilátópontjáról – tiszta, szép időben különösen május, június hónapban és eső után, tökéletes körképet élvezhetünk.
Északra a hullámos felületű Kisalföld, halomvidék, keletre a Bakony hegyei, a bal oldali Durrogós-tetőn, az uralkodó Kőris-hegyen (709 m), Feketehajagon stb. át Kab-hegyig. Délkelet és dél felé: a legérdekesebb a kilátás a Balatonnak Szigliget és Balatonederics között keskeny csíkban itt-ott felcsillanó vizére és a Balaton-felvidék bazaltkúpjaira: Agár-tetőre, Csobáncra, Gulácsra, a csúfosan megcsonkított Halápra, a Badacsonyra, Szent György-hegyre, valamint Szigliget Vár-hegyére.
A Balatontól és az edericsi Bóhás-hegytől jobbra a Keszthelyi-hegység nagyobb tömege terül el a csabrendeki Csúcsos-hegyig. Utóbbi takarja el a sümegi Vár-hegyet, Tátikát, Rezit.Nyugaton az egyenlőtlen felszínű Kisalföld, a magános Sággal, mögötte a Kőszeg, Borostyánkői-hegység, jobbra a Sopron-Lajta-hegység és ritkán – szép és megfelelő időben – a Schneeberg (2075 m) és a Raxalpe (2009 m) is látszanak.
Hirdetés

Helyek a közelben

Somló vára

A tatárjárás idején épült várat egy 1352-es oklevél említi "castrum Somlo" néven. A... Tovább

Település kereső

Hirdetés