Gaja-völgyi tájcentrum (Gaja-szurdok)

Bodajk, Fejér megye

A Gaja-patak a Keleti-Bakony legfontosabb és legtisztább vízfolyása. A Bakony ezen része, tekintettel karsztos mészkőfelszínére, vízben szegény, a Gaja-patak azonban már akkor itt folyt, amikor még nem mészkő volt a felszínen. A dolomitból álló kőzettömeg folyamatosan emelkedik, miközben törések keletkeznek benne, így alakult ki a ma is látható, 4 km hosszú, meredek falú szurdokvölgy. A Gaja-patak Nagyesztergár mellett ered, és 20 kilométeren át kelet felé folyik, majd a Bakonynál délre fordul. Vizével táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót, majd dél felé folytatja az útját, a Móri-vízzel, a Sárvízzel és a Séddel egyesülve egészen a Dunáig. A medre agyagos, vize barnássárgás színű.

Medrét természetes formájában hagyták meg, évtizedekkel ezelőtt a környékbeli bányászat megszűntével a patak majdnem teljesen kiszáradt, szerencsére a karsztvizek felengedése következtében az utóbbi években forrásai újraéledtek, és a hazánk középhegységeiben ritkán látott bővizű meder méltán vált a régió egyik leglátogatottabb pontjává.
A Fehérvárcsurgói víztározó, a Gaja patak valamint a Vadaspark együttese rendkívüli látványosság minden olyan ember számára, aki kicsit is kedveli a természetet, a természetjárást vagy egyszerűen csak ki szeretne kapcsolódni. A látogatók megismerhetik a völgy geológiai és régészeti értékeit, sajátos élővilágát, természeti ritkaságai mellett tájékozódhatnak gazdag történelmi múltjáról, több évszázadra visszatekintő vadászati jelentőségéről.
Megtalálható a területen: Vaskereszt, Millenniumi fa, késő bronzkori halomsírok, Ádám-Éva fa, Alba Regia forrás, Vasutas pihenő, Károly-kilátó, három barlang: Gaja-szurdok sziklaürege, Rigó-lyuk, Sobri Jóska-barlangja.

A Gaja-völgyi Tájcentrum központi területén büfé, ivóvíz nyerő hely, WC blokk üzemel március végétől, időjárástól függően október 31-ig, lehetőség van szabadtéri sütés-főzésre is.
A szurdok kb. 4 km hosszú, kényelmes tempóban, megállókkal együtt 1,5 óra alatt végigjárható, ha azon az útvonalon megyünk vissza a parkolóba, ahonnan jöttünk.
Megközelítés autóval: Fehérvárcsurgót Isztimér felé hagyjuk el, balra látjuk a Fehérvárcsurgói-víztárolót, 2 km-re jobbra lesz a nagy parkoló, Fehérvárcsurgói Vadaspark tábla mutatja az irányt, majd át kell mennünk egy főkapun, ahonnan indulhat is a túra.

Hirdetés

Helyek a közelben

Károlyi Kastély

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély egy a 19. században, klasszicista és eklektikus... Tovább

Csókakő vára

Az apró házak fölé magasodó, festői erdőktől övezett vértesi sziklatetőn még ma is őrköd... Tovább

Maderspach Viktor kilátó

Az autóval vagy kerékpárral is jól megközelíthető Maderspach Viktor-kilátó páratlan... Tovább

Magyar Vegyészeti Múzeum

Az 1961-ben alapított múzeum a Várpalota főterén álló Thury-vár ideiglenesen felújított... Tovább

Thury-vár

A várpalotai Thury-vár, korábbi nevén Palota vára az egyik legépebben megmaradt középkori... Tovább

Nagybivalyos Horgásztó

A Várpalota mellett fekvő tó 40 hektár versenypályával, kényelmes gépkocsival... Tovább

Település kereső

Hirdetés