Vadászkastély

Bér, Nógrád megye

Virágospusztán található egy kastély, amely a sziráki Bozó familia, majd Horthy Miklós miniszterének, Lázár Györgynek, később Böhm Adolfnak a kúriája volt. Majd 1995 májusában vette át a Maczó család. A turistaparadicsom mai gazdája Maczó László Bér község polgármestere. A vadászkastély belesimul a festői tájba, oszlopos, komoly, mégis meghitt építmény. A főépület freskóit Puha Péter kárpátaljai festőművész festette, a falakon a vadászjelenetek a parkettől a mennyezetig szintén az ő műve. Az ajtók fölé a fafaragásokat Sasvári János szügyi fafaragó mester készítette.

A kastélyt korabeli stílusban igyekeznek berendezni, de közben a kényelem szempontját is figyelembe véve. A magyaros berendezésű étterem kínálatában elsősorban a házias jellegű, nógrádi és palócos vad ételek szerepelnek.

A parkban szabadtéri szalonnasütő helyek vannak elhelyezve és a régi időket felelevenítő krumplisütők is rendelkezésre állnak. A ház minden szegletének története van. Semmi sem dísz a kastélyban, minden működik. Minden szobában cserépkályha van, többségben a híres sziráki cserépkályhások munkái, a házasságkötő teremben egy csodálatos fehér iparművészeti remekmű, a menyasszony névre hallgat. Az emeleti tanácsterem, igazi múzeum. Az olvasóterem 8000 könyve közül rengeteg igazi kincset érő könyv. A kis imaterem, amelyben muzeális értékű, minden egyház imakönyve, énekeskönyv gyűjteménye megtalálható. A kampósbot gyűjtemény is biztos sok élményt tudna mesélni. Féltve őrzött kincs a 120 éves harmónium, de a házasságkötő terem dísze nemcsak a kályha, hanem a régi zongora is.


A 300 méteres magasságban, egészséges, tiszta levegővel, erdőkkel övezve, festői környezetben található szálloda korábban Lázár Andornak, a Gömbös és a Darányi kormány igazságügy miniszterének vidéki vadászkastélya volt. Az épület 1943-44-ben épült klasszicista stílusban, Gerlóczy Gedeon tervei alapján. Jelenleg kastélymúzeumként működik, korhű bútorokkal és kellékekkel berendezve.

Olvasó és könyvtárterem

Nagy magyar gyűjtemény, Kossuth, Széchenyi, Rákóczi írásai, továbbá Arany, Jókai, Petőfi, Tompa kötetei. Emellett a legkülönfélébb témakörökben több mint 10.000 kötet vár a könyv szerelmeseire.

Kápolna

A lakóknak lehetőségük van vallásuk gyakorlására a helyi kápolnában. Egy istenünk van, itt minden felekezetnek megvan a bibliája, imakönyve, énekeskönyve, jelenleg több mint 600 kötet. Történelmi felekezetekre gondolunk, katolikus, evangélikus, református, baptista és zsidó.

Tanácskozóterem (50 fő befogadására alkalmas)

Az egyik rész az Aradi-vértanúk fala, a másik Kossuth-Petőfi szabadságharc, a harmadik Rákóczi.

Hirdetés

Helyek a közelben

Vadaspark

A festői környezetben szabadon legelésző lovak, pónilovak, szamarak, őshonos mangalica... Tovább

Szabad Európa Rádiómúzeum

2006. szeptember 10-én nyílt meg a környéken egyedülálló Szabad Európa Rádiómúzeum, ahol... Tovább

Andezitoszlopok

A béri Nagy-hegy ritka geológiai érték, itt található az ún. andezitcsúszda. Nógrád megye... Tovább

Település kereső

Hirdetés