Andezitoszlopok

Bér, Nógrád megye

A béri Nagy-hegy ritka geológiai érték, itt található az ún. andezitcsúszda. Nógrád megye egyik legértékesebb geológiai értéke Bér község mellett emelkedő vulkanikus eredetű andezit oszlopokból felépülő 402 m magas Nagy-hegy. A béri andezitcsúszda geológiai tanösvény a Bérről induló zöld kereszt és a zöld jelzés kereszteződésétől indul.

Az andezit kőömlés lábánál, az erdei útról letérve indul fák között az erdei gyalogút a hajlott andezit oszlopok felé. Az út tengelyére merőleges hossztengelyű, fekvő U alakú látszóbeton építmény ad helyet a 12 db, a Geopark területéről származó kőzet bemutatásának.
Az út az építményen került átvezetésre, így a látogató a kőbemutatón át jut a hajlott andezit oszlopokhoz, valamint a kőömléshez, megismerve a hely kialakulásának geológiai és földtörténetét, a kő szerkezeti jellemzőit. A kőömlés felső részén egy kilátópont is található, ahonnét a Cserhát gyönyörű panorámája tekinthető meg. A béri Nagy-hegy mesterséges és természetes feltárásai 15 millió év történéseit foglalják össze kis területre koncentráltan, komplex módon. Három jól elkülöníthető korszak eseményeit tanulmányozhatjuk itt. Egyrészt megtapasztalhatjuk egy telérvulkán belső szerkezetét, másrészt szinte kézzel foghatóan érzékelhetjük a százezer évekkel ezelőtti jégkorszak hatásait, majd a XIX-XX. század emberi tevékenyégének értékteremtő tevékenységét.
A legfiatalabb átalakító folyamat a Nagy-hegyen az emberi tevékenység, ami a kőbányászatban nyilvánult meg. Mindamellett, hogy ennek köszönhetjük a leglátványosabb elemek feltárását, láthatóvá tételét a kőbányászat logisztikájának egyes elemeibe is betekinthetünk. Láthatjuk többek között a meddőhányót, amin a felhasználásra nem alkalmas követ helyezték el. A túrázáshoz ajánlott kényelmes túracipő.

Hirdetés

Helyek a közelben

Vadászkastély

Virágospusztán található egy kastély, amely a sziráki Bozó familia, majd Horthy Miklós... Tovább

Vadaspark

A festői környezetben szabadon legelésző lovak, pónilovak, szamarak, őshonos mangalica... Tovább

Szabad Európa Rádiómúzeum

2006. szeptember 10-én nyílt meg a környéken egyedülálló Szabad Európa Rádiómúzeum, ahol... Tovább

Település kereső

Hirdetés